Sollerudstranda engasjerer
Det var fullt hus på Møllefossen Café da vi inviterte til åpent møte om fremtiden til Sollerudstranda. Mange var spente på om det ville bli presentert nyheter angående de tre millioner kronene bevilget før jul.
Susanne Joys (beboer på Lysaker Brygge, og også leder av AART Architects), Lisbet Natland (Sollerud Vel), Tore Strandskog (leder av byutviklingskomiteen i bydel Ullern, for Høyre) og Kjerstin Bjerka (Nabolagsfabrikken) i samtale med Øystein Aurlien (daglig leder i Lysakersamarbeidet).
Møtet startet med et historisk tilbakeblikk på Sollerudstranda, fra lokalhistoriker Reidar Martinsen. Han trakk linjene fra 1800-tallet og den gang Dr. Carl Rustad eide Sollerud Gård, videre via Axel Heibergs bolig på Franztebråten til nyere tid med Lysaker Kemiske og etableringen av Sollerudstranda skole.
Dette ble et veldig interessant bakteppe for hva møtet skulle handle om; Sollerudstrandas fremtid.
Tore Strandskog (H) er nestleder i Ullern Bydelsutvalg og leder av byutviklingskomiteen. Han understreket det sterke, tverrpolitiske engasjementet for Sollerudstranda, og ikke minst viktigheten av både å sikre å etablere et privat-offentlig samarbeid. Han kunne også fortelle at byrådet har sterke ambisjoner for Sollerudstranda, og at en plan for den fremtidige utviklingen nå skal komme på plass.
Lisbet Natland, som representerer både Sollerud Vel og Ullern Frp, har ivret for Sollerudstranda i mange år. Hun heiet på den positive given, som nå gir forventninger, samtidig som hun også understreket hvor viktig at vi tenker på alle lokalt.
Kjerstin Bjerka var invitert for å dele innsikt og innspill om hvordan Nabolagsfabrikken på Skøyen har bidratt til å engasjere nabolaget. Hun fortalte om hvordan små, enkle prosjekter kan skape både stolthet og eierskap, og manet samtidig for viktigheten av å legge en klar strategi og visjon for hva man ønsker. Aktivisering er en form for medvirkning, som bidrar sterkt til dette.
Diskusjonene fortsatte, og det kom mange gode spørsmål og ideer fra de andre møtedeltakerne. Det kom ideer om både hundeluftegård og Petanque-bane, som også gjerne kunne testes ut allerede nå i år. Mange etterlyste både toaletter og serveringstilbud. I tillegg tok flere også til orde for å etterfylle sand på stranda, og hvorfor ikke bare få på plass iskiosken som sto noen uker i fjor høst ved innkjøringen til parkeringsplassen.
Engasjementet var stort og sterkt. Nå gjenstår det å finne en god form for å få til et samspill og plan, med de ulike kommunale etatene, de lokale aktørene, nabolaget og næringslivet.
Det var en sterk optimisme å spore da møtegjestene gikk ut i Lysakerkvelden. Forventningene er store til at Sollerudstranda igjen kan bli en viktig møteplass og attraksjon, for alle som bor og jobber på Lysaker.
Her er våre forslag til ti enkle grep for å løfte Sollerudstranda nå i 2025.