Blir dette utløpet av Lysakerelva?

Kunne det en gang i fremtiden være flere tilbud på Sollerudsiden av der Lysakerelva renner ut i fjorden? Illustrasjon: AART Architects

Forrige uke vedtok bystyret i Oslo kommune budsjettene for 2025. Ett av de siste tilleggene i budsjettprosessen var 3 millioner kroner til oppgradering av Sollerudstranda. Vi tjuvstartet litt, og har noen tanker som viser mulighetene.

Lysaker er Norges tredje mest trafikkerte kollektivknutepunkt, delt av Lysakerelva mellom Bærum og Oslo kommune. Her jobber rundt 27 000 mennesker, og det bor 8 000 i nabolagene tettest på. I 2029 åpner Fornebubanen. Lysaker blir da Oslos eneste knutepunkt med tog, bane, buss og båt. 100 m fra knutepunktet ligger inngangen til Sollerudstranda. Dette har en unik verdifor hele Oslo.

Oslo er byen mellom fjorden og marka. Stien langs Lysakerelva binder sammen fjorden og marka. Lysakervassdraget har viktige miljømessige verdier, og turstien langs elva inneholder også store kulturhistoriske verdier og attraksjoner.

Sollerudstranda er inngangsporten til Oslo fra vest. Nærheten til Oslos tredje største trafikknutepunkt gjør også at det er et ypperlig sted å starte eller ende en tur langs havnepromenaden. Sollerudstranda er en av de viktigste blågrønne møteplassene i vest, men med et betydelig potensiale for å bli en attraksjon.

I tillegg til skolen er Sollerudstranda mye brukt av nabolaget. Det er mange ulike aktører som benytter bygningene og utearealene, og det er til dels uoversiktlig og uorganisert der.

Lysakersamarbeidet fikk i juni 2023 dispensasjon til nødvendig oppgradering av moloen etablert i 1993 av daværende rektor ved Sollerudstranda skole. Vi har ønsket å sammen med Oslo kommune lage en helhetlig plan for området.

Vi har foreslått et offentlig-privat samarbeid og partnerskap med Oslo Kommune - for å få utløst potensialet for Sollerudstranda for hele nabolaget. Vi ønsker en omforent helhetlig plan, som kan bygges ut trinnvis etter trinnvis finansiering. Vi ønsker å starte en prosess for visjonen, hvor byens befolking blir hørt, og at vi får et sted som blir brukt av flest mulig, hele året. Vi kaller visjonen “Oslo Fjordpark”.

Dersom vi ser på alle områdene på Sollerudstranda, men bevarer de grønne, byr det seg veldig mange muligheter. Kan det bli slik? Illustrasjon: AART Architects

Visjonen for Oslo Fjordpark er som følger:

Oslo er byen mellom fjorden og marka. Den korteste forbindelsen er fra Sollerudstranda opp langs Lysakerelva til Bogstadvannet og Sørkedalen. Sollerudstranda er også inngangsporten til Oslo fra vest. Her ønsker vi en folkepark, for hele Oslo. Her vil vi dyrke lek, rekreasjon og kunnskapsformidling om livet i og langs Oslofjorden, Lysakerleva og Nordmarka. Vi ønsker attraksjoner, møteplasser og mulighet til å drive med ulike aktiviteter, sommer som vinter. Oslo Fjordpark skal være en kultur- og naturattraksjon, for hele Oslo.

I dag skrev Aftenposten om vedtaket og ønsket fra politisk hold å få til et privat-offentlig samarbeidsprosjekt. Vi håper på en god plan og prosess, med oppstart veldig snart i 2025.

Det er et stort behov for flere møteplasser på Lysaker, der de som bor og jobber kan møtes, oppholde seg og drive med ulike aktiviteter. Kanskje slik som dette? Illustrasjon: AART Architects

Forrige
Forrige

Villaksens siste dans?

Neste
Neste

Blekkspruten heter Otto